Latvija: 17:23, 06. oktobris

latviesi.com

Sveiki, Viesi!
Izvēlētā valsts: 
Autorizācija
e-pasts:

parole:
Help
Galvenā izvēlne
Info ceļotājiem
Latvieši.com piedāvā
Šobrīd portālā
Reģistrētie: 0
Nereģistrētie: 62
Kopā: 62
------------------
Pavisam
reģistrējušies: 8064

------------------
Šodien portālu
apmeklējuši:610
------------------
Vakar portālu
apmeklēja:761
Get Firefox!

Forums » Latvieši ārpus Latvijas » Uzvārdu latviskošana

Latvieši ārpus Latvijas
88
21.06.05 11:37:57
Uzvārdu latviskošana
Kas notiek ar nelatviskas cilmes uzvaardu,kad tas tiek ierakstiits Latvijas pasee? Kaada ir juusu pieredze ssaados gadiijumos?
jaunākie/vecākie ieraksti vispirms
Labs temats:) Uzvārdi tiek latviskoti! Bieži tas varbūt izklausās ne tā kā gribētos, bet nu tas tiek darīts... Cik es esmu dzirdējis ir tā, kā latviski raksta tā kā ORĢINĀLVALODĀ izrunā! Varbūt kāds zin dažus labus piemērus?
Anglju uzvaardu "Gow" paarlatviskoja par "Govs" un cilveeks veel priecaajas, ka neizmainiija vaardu uz "Stulba" :D
par to Govs gadījumu es dzirdēju. Patiesībā mana priekšnieka paziņa... Viņš visu mūžu nabadziņš cietis no iesaukas Cow un atbraucot uz LV tika par tādu arī pārtaisīts. Bet viņš beigās pieņēma savas sievas uzvārdu.
Tā es arī dzirdēju, bet vēl man teica, ka varbūt ir iespēja uzrkastīt pasē kādā aizmugures lapā oriģinālrakstību. Vai kāds/a kam ir jaunās pases un pieņemts nelatviešu uzvārds, nevarētu pateikt, vai tas tiešām ir iespējams?
Nepienjeema sievas uzvaardu. Abi pienjeema citu uzvaardu.
Ir taisniiba. Man pirmajaa lapaa ir latviskotais uzvaards, bet otraa lapaa ierakstiits taa, kaa origjinaalaa. Visiem labi.
es savu uzvardu atstasu...ja gadijuma kads mani precet taisas ;-))
Jaa, man arii citaa lapaa ierakstiits origjinaalais uzvaards. Bez taa pat dazjreiz neiztikt, jo, kad, piem., pasuutu lidmashiinas biljetes parasti lietoju origjinaalo uzvaardu, kas tacju nesakriit ar pasee ierakstiito latviskoto. Bet, kad uzraada to pases lapu, kur origjinaalias uzvards, probleemu nav.
Ja,tas tiesham ir iespejams.Pati interesejos un to man pateica pasu nodala Riga.
Vel par sho temu.Pase aizmugure kada lapa, ieraksta orginalo uzvardu,kads tas ir patiesiba.
Es esmu tikko appreceejusies un man staav priekshaa passes mainja. Man prasiija Standesamt peec kaadiem likumiem es uzvaardu veelos. Tika teikts, ja peec vaacu likumiem, tad jaabuut passe origjinaalierakstam un ne latviskotam, taa kaa es ceru, ka mani neizkropljos!!!!
Es neesmu dzirdejusi, ka kadam/kadai butu izdevies panakt originaluzvarda ierakstisanu Latvijas pilsona pase. Uzvardu ieraksta ta, ka to izruna latviski. Veca parauga pases bija zimogs, ja nemaldos, 13. lpp, kur ierakstija uzvardu originalrakstiba. Jauna pase uzvardu originalrakstiba ieraksta galvenas lapas (ar foto) otraja puse. Tas nenotiek automatiski, ir jaludz to izdarit!
"latviesi" februari publiceja rakstu (Latvija uzvar.... tiesa) par so temu, varbut ir interesanti to izlasit: http://www.latviesi.com/main.php?cat=arh%EEvs&s=jaunumi&info=1107943645&mnth=2&year=2005
civ ari mans uzvards tika latviskots un nav ne mazakas lidzibas ar vacisko =( no raths uztaisja rate
Njaa, sso es arii lasiiju aarlietu ministrijas maajas lapaa. taapeec arii duussa apskreejaas un gribeejaas zinaat, kaa taas lietas notiek patiesiibaa. kas tad beigaas vareetu palikt paari no "van keulen"?
Kur tu preceejies - Latvijaa vai Vaacijaa?
@neregistrets: protams, ka smuks uzvards! esmu par dopelto uzvardu!!! ipasi, ja berni nak no divam dazadam nazionalitatem! par latviesu uzvardiem! :-)
Ar vaardu doshanu vecaaki tikai pieraada ka beernu nemiil. Piemeers: Fricis Vaacietis. Un ...bet protams... Fricis arii veel dziivoja Vaacijaa.
geschmäcke sind unterschiedlich :-) par laimi to vardu / uzvardu vaciesi nesaprot ;-)
un kas tas ir latviski? es ar nesaprotu..
"gaumes ir visdazadakas", bet stalkerits jau saprata ;-))
vajag viiriem paariet sievas uzvaardaa, piem.-Muhameds ibn Ali Beerzinjsh, skaisti:)))
paargaaju viira uzvaardaa - Østergaard. jaunajaa pasee man ierakstiija ostergorda. bail celjot ar viiru uz siltaam zemeem - domaas ka neesam preceeti un neljaus vienaa hotelja istabaa dziivot.... bet ja nopietni tad pases otrajaa lapaa ierakstiija uzvaardu latiinju rakstiibaa oestergaard
Manejo no Sheaffer uztaisija par Sefere... Kada lidziba....man nav ne jausmas:)
Nu kā man tēvs stāstija... Uzvārds agrāk krievu laikos bija Teihman... :)! Ienākot latviešu laikos pielika galotni -IS... :)! Nekas sarežģīts un viegli saprotams! :)!
mjaa, man ļoti interesē, kā iztulkos manu uzvārdu, kad apprecēšos - Guobienė.. varbūt būs kaut kāda Gobienē, vells viņ zin. varēja jau labāk atstāt orģināli kā ir...
Pilnigi piekritu! Esmu par latviesu valodu, bet ne ipasvardu latviskosanu. Mani vargie protesti pret -a "piekabinasanu" manam arzemju uzvardam nevainagojas ar panakumiem. Un diemzel si cina skiet bezcergia. Izlasiet rakstu 2005. g.9. februara "Diena". "ECT noraida sudzibas par uzvardu latviskosanu". Cepuri nost par ilgo cinu, kas beidzas bez panakumiem.
Atbildes adresāts: Lelde Beņķe (seene)

Mes latviesi esam lepni par savu etnisko izcelsmi un nebutu parak priecigi ja no latviesa varda pec iztaistu kadu par cittautieti. pareizi? Piemeram ir Patterson un Paterson. No ta var pateikt ka pirmie ir iri un otri ir skoti. Vai kadam skotam patiktu ja vinu iztaisa par iru?! Mentali veseli cilveki censas but konsekventi sava ricba. pareizi? Ja tavs vards ir Janis Eglite, tad tevi atstaj ka Eglite. ta tad viriesu dzimuma cilvekiem ir prieksrocibas kuras nav sieviesiem. Beigas: kad es pienemu asv pilsonibu, kaut es vel tad biju diezgan jauns, man prasija ka es rakstu savu vardu! ja ari ECT noraija so lietu, tas neizsledz ka tauta var vadibu piespiest no sis nelogiskas ricibas atkapties. Kas ta bus par sensaciju: demostracija pie saemas un kur vel cittur! Maris Kirsons Otava, Kanada.
nu tad mums janoruna datums! saksim gatavot plakatus! "nekeries pia mana uzvarda!" utt. bus ta ka vecos labos laikos!
Izklausas labi! Bet nu ta atrak, es driz precos! :-))
Jaa, aatraak! Man pase beidzot jamaina. Un kropliigu uzvardu nu pavisam nevelos.
es ielidoju riga no frankfurtes 24. julija. ta tad varam jau tani pecpusdiena. bet man vairak laika bus 31 vai 1 un 2 aug. bet jus jau variet to lietu sakt bez manis un tad naks atkartojums/turpinajums. man liekas ka efektigaka vieta bus pie saemas. japazino ieprieks tv un avizem kas bus un radio kuiri ir tur pat blakus.
Es domaju, ka tikai demonstracija neliidzes :-( Vajag veselu virkni ar izkroplotiem uzvardiem kaa argumentaciju. Musdienas politiki par to nedomaa, ka, ja piem. sievai nomaina uzvardu un vinas dels sho parmainito uzvardu parnem (pec latviesu pareizrakstibas), tad kadu dienu (ja nu piem. gimene dzivo Latvija) atgriezoties sava teva zemee vairs nav tas, kas tevs bija!
pilnigi pareizi! vajag uzskates lidzeklus lai demonstracija butu efektiga!
Saema ir laba vieta. Tad jau mums latviesus arzemes jaludz palidzet un piemerus dot!Varbut, ka mums Indulitis palidzes ar presi utt! Milie latviesi arzemes, ludzu dodiet mums piemerus uzvardu mainisanas gadijuma!!!
Peec paarieshanas viira uzvaardaa pasee esmu van der Graafa ar garo ā. Un nu Niiderlandee vienmeer ir probleemas pieraadiit, ka esmu preceejusies ar to pashu van der Graaff - tas tachu esot pilniigi cits uzvaards. Preceejaamies Latvijaa pirms 3 gadiem, un tad neviens neinformeeja, ka ir iespeejams atseviskaa lapaa ierakstiit arii uzvaardu originaalrakstiibaa (jeb tad taada iespeeja veel nepastaaveeja). Murgi.
Atbildes adresāts: Dzintra Van der Graafa ()

Wow, tev nu gan skaists uzvards...van der...Zilas asinis...Bet gan jau tu LV vari tagad to uzvardu uzrakstit.
Piemeri? Mans uzvards laikam ir ari ir labs piemers Cooper - Kupere. Ne-latviesu izcelsmes cilvekam jabut genialam, lai saskatit kadu lidzibu. Par laimi Jaunzelande ikdienas vajadzibam pase praktiski nav nepieciesama, ta ka veiksmigi iztieku ar vaditaja apliecibu, kur noradits mans istais uzvards. Ta jau desmit gadus. Kad jacelo, tad jakoncentrejas, kadu uzvardu kur noradit : vizas, biletes, arrival cards. Murgs. Viereizeji, ka tadu abstraktu merku labad (valodas saglabasana!) bezceremoniski min virsu manam cilvektiesibam piederet savai gimenei. Reklama? Svesvardu firmu nosaukumi? Tos cilvekiem jaredz katru dienu, tur nekadi aizliegumi nepastav! Busu Riga no augusta pedejas nedelas.
Dzintra, nakamreiz esot LV dodies uz pasu nodalu, lai vini vismaz to originalvalodas zimogu liek! Bez ta es neiedomajos, ka varetu iztikt.
Interesanta un/vai svariga lieta sini sakaraiba: cilvekam nelauj noteikt ka tiks rakstits vina/s vards bet firmai gan!? ta man ienaca prata sads piemers: John Smith M.D. apprecas ar skaistu un inteligentu latviesu sievieti un parcelas uz rigu un budams gados vel ne parak vecs grib stradat sava profesija. visos vina skolas diplomos paradas John Smith, bet latvijas pase ir kads Dzons Shmits, vai Smis. Vai atieciga akredidacijas iestade savos sarakstos vinu ievedis ka Smis un pazinos pausles arstu biedribai ka tads un tads dakteris strada riga un ja kads prasa kur vins gajis skola un tad kontakte to skolu, ko tad tur atradis?!
ja aiziet uz www.mfa.gov.lv/berlin un paskatas zem goda konsuliem tad tur bus iespeja lasit cilveku vardus i viena varianta i otra. seviski ievero ka izskatas tas "brivkungs" !!!
Interesanti bija lasiit juusu visu komentaarus. Izraadaas neesmu vieniigaa, kurai ir shaadas probleemas. Pasi nomainiiju 1999.gadaa un manu uzvaardu latviskoja, par ko biju stipri neapmierinaata. Tad arii man pasu nodaljaa ielika ziimogu ar origjinaalo uzvaardu un tas ir skataams manas pases 14. lapaspusee. Lielas probleemas liidz shim neesmu piedziivojusi, bet regulaari kur celjojot, vienmeer piesaku, ka origjinaalais vaards atrodams tur un tur, citaadi tieshaam nesakriit vaards pasee ar lidmashiinas biljeti. Liidz shim man ir veicies, bet kas mani sagaida uz Kjiinas robezhas, to veel nezinu. Esmu liela latvieshu valodas patriote, bet shii latviskoshana man liekas vienkaarshi muljkjiiga. Cik man zinaams, nevienaa Eiropas valstii shaadas aplamiibas nenotiek. Kaa buutu ja turku uzvaardus peekshnji Vaacijaa saaktu vaaciskot. Tad droshi vien, sheit nebuutu vairs neviena turka. Mees esam tachu latvieshi arii tad, ja driiksteetu savu iisto uzvaardu "valkaat". Ja mees visi "apbizhotie" sasparotos un protesteetu.........??????????
Piedod Mari Kirson! bet mani sauc Indra Beckmann. Nesaprotu, kaapeec manis rakstiitais nonaaca zem Tava vaarda. Latviski Indra Bekmane
Atbildes adresāts: Indra Beckmann ()

Indra! tas mani nemaz neuztrauc, ne es par to apvainojos! tu, man liekas, piespiedi "komentet/atbildet" un tad saki rakstit kaste. ne tikai saki rakstit kaste un tad piespiedi "pievienot." es to pasu esmu izdarijis. par protestesanu, palasi drusku atpakal, tas ir uz augsu, un tu redzesi ka si lieta iet uz prieksu, nav vairs tikai "vajadzetu" vai "principa." ligo. ligo!
mes dodamies uz gaiso nakotni, iesakot sovakar!
es pat vardu pec menesa mainu,jo manu izruna nesmuki...
es pienemu dubolto uzvardu, tad nav nekadu saubu :-) galu gala es ari ar to savas dzimtas "saknes" atstaju :-)
Mans uzvārds ir Šuhs no vācu Schuch. Pasūtot dokumentus Austrijā no Šuhs iznāk Suhs. Man tas nav pieņemami, tādēļ nomainot pasi nomainīju arī tautību uz vācu. Tagad pasē otrā lapaspusē ir uzvārda vēsturiskais tulkojums Schuch...
Atbildes adresāts: Ervins Šuhs (Schuch)

Tas nozime, ka Latvija spiez mainit pilsonibu? :-))
Atbildes adresāts: Liga Melnalksne- Eberhardt (Liga1978)

Dabā jau viss notiekot pa apli! Vienīgi, ar to valodas nomainīšanu, ir tā kā ir. Vāciski saprotu slikti, bet runāju vēl sliktāk!!! Ja visas problēmas tiktu atrisinātas ar pases nomaiņu vien, tad jau būtu labi.Man liekas, ka lielākā nelaime ir birokrātijā, jo katrs valodnieks cenšas parādīt to, ka viņš ir gudrāks un patriotiskāks par citu...
Manam uzvaardam ar pielika "a" beigaas. Rakstiiba tagad daudz neatshkjiras, toties izruna gan pamatiigi, jo "a" tiek Latvijaa izrunaats kaa "a", nevis kaa "ee". Pielieko otru "a" beigaas izklausaas pavisam dumji. Tad jau labaak buutu kaut vai iztulkojushi un rakstiijushi "Leja"
Iztulkoti uzvardi- tas man ari patiktu! Bet tad ludzu divus uzvardus- vienu "svesvaloda" un otru latviesu! Katra zeme tad tiek savs lietots! :-)
Man ar to uzvardu nomainija, jo pienemu vira uzvardu, ta nu lepni esmu no Cuenot - Keno sanakusi...bija velreiz uz Vacijas vestniecibu velreiz jasuta par atzimi orginalvaloda. Gribu piebilst, ka so 5 gadu laiks neesmu nevienu svarigu un ari nesvarigu papiru ar latvisko tulkojumu parakstijusi, ir biezi uz robezam bijusas problemas, bet es nu nekadigi nespeju to Keno pienemt...

Manā pasē ir gan latviskotais "Šuhs", gan vāciskais, vai kā teikts pasē - vēsturiskais tulkojums Schuch. Tikai tas ir lapas otrā pusē...
Bet man nav izvēles - manam vārdam un uzvārdam pievieno "-s", kuram tur nav jābūt. Un cita uzvārda man arī nav. Citās zemēs nezin kāpēc es to varēju rakstīt tā, ka gribu.
Nu ja nu ja...bus laikam tomer uzvarda jamaina pilsoniba :-pp
Atbildes adresāts: Ilze Keno (ilze)

Es apprecējos ar amerikānieti, bija jāiet uz Latviešu valodas komisiju, lai noskaidrotu, kā viņas uzvārds būs latviski. Holly Reese Morrison - iznāca Hollija Rīsa Morisone. Vīna palika ASV pilsone (ar savu uzvārdu), tādēļ mums vajadzēja tikai Laulības apliecībā to ierakstīt latviski
Atbildes adresāts: Egils Griķis (Skallagrimsons)

Protams! Runa tacu ir par latvijas pilsoniem!

Es esmu Latvijas pilsonis, un citas pilsonības man nav. Kāpēc ir jākropļo mans vārds dokumentos, un kā tieši tas veicina nacijas izdzīvošanu, nelien manās mazās smadzenēs.
Vadi, ja neseko lidzi visai diskusijai, tad neplapa, bet lasi! varbut, kad tu tomer tas mazas smadzenites vari pakustinat!
Tie Latvijas pilsoņi, kas dzīvo ārzemēs, tomēr pēc faktiskajiem apstākļiem jau nav īsti Latvijas pilsoņi tajā ziņā, ka viņi tāpat nodokļus maksā citai valstij nevis Latvijai. Viņi ir precējušies ar citas valsts pilsoņiem, un tāpat vairāk atbalsta mītnes valsts labklājību. Es nedomāju viņus par to kaut kā nosodīt, bet es arī nevaru pieņemt viņu kritiku par noteikumiem uzvārdu latviskošanā. Ja jūs dzīvotu Latvijā, tad saprastu, ka bez šiem -s un citiem pārveidojumiem Latvijā būtu ļoti grūti iztikt, jo tāda vienkārši ir mūsu dzimtā valoda. Bet ja esi latvietis vai latviete ārzemēs, kuram joprojām ir Latvijas pilsonība, tad vismaz cieni savu nacionālu identitāti. Nekaunieties no savas latvietības! Manai sievai ir pavisam citāds uzvārds nekā man un tas nekad nav radījis kādas problēmas. Ja dažreiz amatpersonām kaut kas nav skaidrs, tad vajag viņiem izskaidrot lietas apstākļus un galu galā, ja parāda laulības apliecības kopiju, tad vairs nekādi jautājumi nerodas.
Kaspar, stop, stop, stop...ja nedzivoju LV un esmu precejusies ar cittautibnieku, tad kapec man vienmer ir tik lielas problemas bijusas ar to, ka seit man visiem ir tiesam japierada, kas es esmu, ka dzivoju legali...un vispar, kas tas par "zveru" - mans latviskotais vira vards un uzvards, lai vispar tieku pienemta ar savu latvju vardu. Nu tad lai tie tur augsa ari izlemj kaut ka savadak par latviskosanu ta, lai man nebutu problemu ar citu valstu institucijam, piedod, bet tas valstij rada loti sliktu imidzu, bet patiesiba man to nemaz negribas, mes seit visi arpus latvijas esot radam, kas mes tadi letini esam, ko varam un ka vispar varam. Un vel nesapratu, ko tu isti doma - pilsonis? Seit runa jau nebija par pilsoni, bet par tautibu, pilsonis tu vari but jebkur, bet tautiba...man gribas but lepnai, bet, bet...ja LATVIJA grib, lai visi un vienmer pienem vinu likumus, tad sorry...jabut ari lojalitatei pret to,ka dzivojot citur ir ari citi likumi.
Es arī nedzīvoju Latvijā un es arī esmu precējies ar ārzemnieci. Birokrāti visur sagādā problēmas, bet tām ir maz sakara ar to, kāds ir mans vai manas sievas uzvārds. Tāpēc šajās sūdzībās es vairāk redzu nevis reālas problēmas, bet savas nepatikas izpaušanu pret Latvijas valsti un tās likumiem. Kāpēc tā vietā jūs nekritizējiet idiotiskos ierēdņus, kuri nespēj saprast tādu vienkāršu lietu kā valsts tiesības latviskot uzvārdus?
Atkal nepiekritu, man ir loti svarigi, lai mans un mana vira uzvards ir tads pats, lai cilveki mus pienemtu ka viru un sievu.Manuprat, ir loti jauki, ka cilveki var mus uzrunat Krastina kundze, Krastina kungs ne tikai latvija bet ari attiecigi cita valsti vienadi!!! Kapec tadai "laimei" esmu paklauta tikai LV ?
Es nesaprotu, par ko tu sūdzies. Vai tad Latvijā ir aizliegts laulātam pārim pieņemt vienādu uzvārdu? Latviešu valodas izpratnē Krastiņš un Krastiņa ir vienāds uzvārds, un nezinu nevienu ārzemnieku, kurš to nebūtu spējis saprast pēc tam, kad viņam to esmu izskaidrojis. Problēma, manuprāt, ir tajā, ka mēs negribam nevienam stāstīt par savām tradīcijām, jo varbūt kaunāmies par savu latvietību, vai baidāmies, ka mūs nesapratīs, vai varbūt vienkārši aiz slinkuma utt.
Par ko es sudzos!!! Es ari velos but Cuenot, nevis KENO!!!!
Un es gribu būt Artamonov, nevis Artamonovs. Lūdzu norādīt, kā tieši es nesekoju diskusijai.
Tam nav nozīmes, kas rakstīts pasē. Latvijā iebraucis, tu vienalga būsi Artamonovs (ar galotni s), tāpat kā pašreizējais Amerikas prezidents Latvijas avīzēs ir Džordžs Bušs. Valoda var mainīties, bet šobrīd tā ir tāda, kāda tā ir. Un vispār nevajag pasē rakstīto uztvert pārāk nopietni. Cilvēks ir tāds, kādu viņš sevi rada, nevis tas, kas ir ierakstīts vienā papīra gabalā.
Atbildes adresāts: Vadim Artamonov ()

Es ļoti atvainojos, bet es nekur neesmu iebraucis. Es šeit esmu piedzimis, neskatoties uz to, ka latviešu valoda man nav dzimta.
Anglija, ar "latviskotiem" uzvardiem nav iespejams atvert kopejo bankas kontu viram un sievai. Ja vienam ir Lielbritanijas pase uzvards Knight, bet sievai Latvijas pase ir Naita, nekadi paskaidrojumi, izskaidrojumi banka nederes, ka sie cilveki ir viena gimene. Var, protams, meginat skaidrot, ka mums ir "tada tradicija" latviskot uzvardus, bet tas neko nelidzes. Bankas klerkiem vinu "job description" neietilpst katras citas valsts pilsonu tradiciju izpete un apstiprinasana. Ipasi, ja padoma, kas notiek Afrikas cilsu vidu, vinu uzvardiem ari ir savas "tradicijas" un kapec lai Latvijai butu kadas prioritates ? Man, personigi, liekas, ka "uzvardu latviskosana" ir mulkiga, nevajadziga un aizvainojosa.
Atbildes adresāts: Telma Vikstrema ()

jautājums: Vai Anglijā var būt laulātie katrs ar savu pirmslaulības uzvārdu?
Atbildes adresāts: Egils Griķis (Skallagrimsons)

Ja, ta ir man ir izdevies atvert kopeju kontu ar viru, jo uzvardu neesmu mainijusi. Tad ir banka jaiesniedz pase un laulibas aplieciba. Laulibas aplieciba bus "pareizie" uzvardi, "nelatviskotie" un problemas neradisies. Viss tas bardaks sakas ar Latvijas pases "partaisitajiem " uzvardiem , ka jau mineju, bankas klerki nekada gadijuma nesaks petit Latvijas tradicijas uzvardu mainisana.
Es tādā bankā, kas radniecību apstiprina tikai ar vienādu uzvārdu, es gan savu naudu neliktu. Ja Anglija atteiktos atzīt manu laulību tikai tāpēc, ka man un sievai ir pirmslaulību uzvārdi, tad es iesūdzētu ECT un 100% vinnētu. Līdzīgi precendeti jau ir bijuši, un valdībām ir nācies piekāpties līdzīgos gadījumos. Savukārt Latvijas gadījumā tiesa apstiprināja Latvijas tiesības latviskot uzvārdus.
Vadimam: Mans teiktais ir jāsaprot tikai kā abstrakts piemērs, tas nebija domāts par tevi personīgi. Bet es ceru, ka tev taču noteikti ir skaidrs, kāpēc latviešu valodā vīriešu dzimtes vārdiem ir vajadzīgas galotnes s vai š.
Telmai: Man ir prieks, ka tev izdevās atvērt bankā kontu. Un, iedomājies, lai to izdarītu, tev nācās veikt īstu varoņdarbu — parādīt bankai savu laulības apliecību! Tas laikam patiešām prasīja milzums pūļu, lai izpildītu šo praktiski nepārvaramo birokrātisko procedūru. :)
Atbildes adresāts: Telma Vikstrema ()

Vai, jums, cienitais, ir grutibas ar uztveri? Es teicu, ka TIKAI ar pirmslaulibas uzvardiem var atvert kontu, NEVAR ar "latviskotajiem"! Un, draudet visur un vienmer ar sudzesanu tiesa, ir smiekligi!
Telmai: Es kļūdījos, bet nav vajadzīgs vienas kļūdas dēļ mani uzrunāt par "cienīto". Šajā kontekstā šis vārds izklausās aizvainojoši. Sīkumu dēļ uz tiesi tiešām nav vērts skriet, bet es arī nedomāju, ka tiesību aizskārumu gadījumā ir pareizi tikai klusēt un samierināties. Sak, ko tad mēs, nabaga latvieši, tur varam iesākt. :(
Atbildes adresāts: Indulis Bērziņš (Indy)

tas ir vienkarsi personibu aizskarosi. Esmu precejusies ar angli, mans uzvards Andrews tika partaisits par Endruuzu, vai tas nav briesmigi? Ar argumentu - latviesu alfabeta nav burta W, it ka logiski, bet man katru reizi ir jaskaidrojas, kadel mans uzvards ir citads neka mana vira utt. Vacija ejot uz pastu un sanemot pacinu man katru reizi ir jaskaidrojas, kadel mana pase rakstitais uzvards atskiras no adresata. Absurdi, bet fakts.
Atbildes adresāts: Agnese Andrews (Aggi)

Ja, man ir jauna pase. Orginallapas otraja puse stav ieraksts: Uzvards latinu transkripcija: Andrews. Mans angliskais uzvards tika partulkots uz Endruuza. Skan briesmigi, bet ta nu tas ir. Tacu esmu iemanijusies kaut ka sadzivot. Izdevas dabut tiesibas ar anglisko uzvardu, kas ir mans galvenais personu apliecinosais dokuments.
Atbildes adresāts: Dace Golletz (meddace)

izkroplos, izkroplos. Latvija esot tads likums, ka uzvardi ir jalatvisko.
Mums ģimenē ar jocīgi sanāca. Tēvs bij igaunis un uzvārds Liiv, kad brālis piedzima viņam dzimšanas apliecībā tā arī ierakstija, bet kad bija jaizņem pase 16.gados, viņam obligāti nācāc pārlatviskot uzvārdu savādāk nevarēja dabūt pasi. Tagad viņš ir Līvs. Kad es piedzimu man ierakstija dzimšanas apliecībā Līva, un kad gribēju lai man pasē būtu tēva orģinālais uzvārds, neatļāva rakstīt. Un man pārlatviskotais uzzvārds vienmēr sagādājis problēmas, jo ja kaut kur valsts iestādēs jākārto dokumenti vienmēr viņi sajauc vārdu un uzvārdu vietām....
domaju ka virietim ir japaliek uz sava uzvarda ka dzimtas turpinatajam ari man ir polu izcelsmes uzvards nesaskatu vajadzibu kaut ko mainit

Runa tacu neiet par precibam Latvija! Ja latviete precas arzemes ar arzemnieku, vinai ir galu gala savadaks uzvards neka viram! par to jau iet runa- tadel ir problemas biezi vien ar dokumentiem, jo pasaule nekas tamlidzigs nav pazistams!

Un kas tev vispar ta pa logiku, ka tie latviesi, kuri nedzivo latvija nav lv pilsoni, jo vini nodoklus nemaksa? Vai tad pilsoniba ir vienmer ar naudu saistita? Latvija ari nesudzas, ka bezdarbnieki aizbrauc no lv vai stude arzemes. Utt utt..
Atbildes adresāts: Maija Brašmane ()

Nelatvisks uzvārds bija ebrejietei Kuc. Kļuva- Kuca.Paši redziet, kas var sanākt, ja pieliek latvisku galotni siev. dzimtē. Man ir nesaprašana par latviska uzvārda latviskošanu. Tāmdēļ paliku bez skaista uzvārda, jo likuma(burta) kalpi man negribēja viņu dot-Zaļaiskalns.Iesakiet kādu vietu uz pasaules, kur varu salaulāties, lai iegūtu, šo uzvārdu vīriešu dzimtē? Uzvārda vārdiskai jēgai neesot nozīmes, tāpēc arī esot automātiski jāpieliek e vai a. a...galā.
dazas piezimes un/vai jautajumi visa sini lieta: kad es pildiju savus ASV pilsonibas papirus, man prasija ka es rakstu savu vardu. kad es pildiju papirus Kanada sakara ar landed immigrant status, man prasija ka es rakstu savu vardu. Kas notiek pateicoties Latvijas kartibai ir ka no James Gow iznak Dzems Govs. Centrs tacu zin labak! Ta jau tas bija ieks to CCCP! un ja nu kada jaunkundze apprec viru kura uzvards ir Auns, vai tad vinai nevajadzetu but Aitai?!
Atbildes adresāts: Inga Patterson-Kirsons ()

..."ir skaidrs, kāpēc latviešu valodā vīriešu dzimtes vārdiem ir vajadzīgas galotnes s vai š." saka Kaspars. Bet man nav skaidrs.. kas notiek ja gimenes uzvards ir Saulite, Eglite, Abele, Spura, Egle, Pone, Stasko, u.t.t ??????? Vai siem viriesiem Latvijas pase uzvards tiek mainits????
Atbildes adresāts: Agnese Andrews (Aggi)

Agnese esot samierinajusies ar Endruuza.. Andrews vieta... Zel ka tas ta ir. Ka jau citi ir minejusi tad kad mes iebraucam trimdas zemes (Amerika, Kanada utt) mums prasija ka MES rakstam SAVU vardu.. ta ir elementara pieklajimba pareizi rakstit cilveka vardu. Un par to ka Latvijas pilsoniem ir jasamierinas ar varda kroplosanu, kadel tas ta nebija Latvijas Pirmas republikas laika?? Man ir vairakas pases no Latvijas no 1930tiem gadiem kur sievietem pase vards ir; Emilija Lapins, dzim.Kruze,.. Velta Saulite dzim. Lapins ( Veltas virs bija Elmars Saulite.. ne Saulitis bet Saulite). Rasma Kirsons dzim. Burdajs. Un pedeja laika musu draudze cilveki ir atradusi latvijas pases saviem senciem.. un ar vien vairak man stasta ka tur ir skaidri un gaisi rakstits; Mirdza Parups , Milda Brauns, Marija Ositis u.t.t. Kadel mums ir japienem likumu kuru Latvija pienema PSRS laika???
Atbildes adresāts: Inga Patterson-Kirsons ()

Beidzot viens prata vards ;-)
manam puikam uzvardu (NL) bija pasee jaieraksta latvieshu valodaa un galu galaa mums iznaca jauns uzvards, kas niderlandiski nozime "kurpju snorites".. :)) Smiekli pashai naak!

bet Jums jāņem vērā, ka pilnīga likuma atvasināšana no pirmskara republikas neizies cauri, jo: 1)tas likums bija asimilatīvs attiecībā pret minoritātēm, jo to vārdi tika kropļoti daudz vairāk nekā šodien. Faktiski runa bija par pilnīgo latviskošanu, ja ir iespējams atrast latvisko variantu. 2)toreiz sieviešu emansipācija tikai sākās un tās nevisai raiti izmantoja likumā predzētos "dzimumam draudzīgus" noteikumus. Šodien runa var būt tikai par šīs opcijas radīšanu (rakstīt vīriešu dzimumā), nevis vienkāršo noliegumu. Un jādoma vēl par citām lietām--tā mašīnrakstāma zona utt. Faktiski jāpanāk tomēr tas dubultais rakstījums--viens, tā teikt, "mājas lietošanai" (nacionālajam līmenim) ar diakritiskām zīmēm un otrais--transkripciju, no kuras tiks atvasināta mašīnlasāma zona.